Sušení masa

Konzervace mssa pro delší využití.

  • Lze použít jakékoliv libové maso (nejlépe hovězí). Odstraňte všechen viditelný tuk, jinak maso rychle žlukne.
  • Drhnutí masa solí před sušením pomáhá konzervaci a přidání roztlučeného pepře zahání mouchy.
  • Maso sušte na slunci, nebo 1,2 metru na žhavými uhlíky (použijte syrové tvrdé dřevo, nikdy ne pryskyřičné).
  • Maso před sušením nevařte.
  • Sušené maso chraňte před vlhkostí. Řádně usušené maso vydrží měsíce.
  • Maso zavěšte vysoko na strom abyste ho uchránili před zvířaty a zabalte ho na ochranu před vajíčky much. Před vařením jídla odstraňte z masa plesnivá místa (neškodná).
  • V domácích podmínkách maso sušte na háku, umístěte pod něj noviny (pro případný odkapávající tuk). Sušit v suchu a průvanu.
  • Maso je možné sušit i v sušičce na ovoce – nasolené, případně s kořením.

Sušené maso – konzumace

Díky silnému prosolení při sušení je po konzumaci velká žízeň a sušené maso i déle žaludek tráví, proto je vhodné ho jíst večer, kdy jej můžete v klidu zapít (cca 1litr) a nechat žaludek pracovat přes noc. Tělo si také doplní ztracenou sůl a předejte tak svalovým křečím.

Sušené maso (jerky)

  • Nejlépe se hodí hovězí nebo jelení bok. Maso nařezejte na proužky široké asi 3,5 cm a silné asi 6 mm a libovolné délky.
  • Sušte ho stejným postupem jako u sušeného masa do té doby, než vypadá jako podrážka a je křehké (12 hodin až 2 dny).
  • Na chladném a suchém místě vydrží rok nebo i déle.

Pemikan

  • Rozmělněné jerky, smíchejte v poměru 1:1 s pastou ze sušených bobulí (jakýchkoliv jedlých) nebo s dužinou ovoce a rozpuštěným lojem a vyválejte ze směsi kuličky.
  • Skladujte je ve vodotěsných nádobách, nebo je ponořte do většího množství tuku aby byly trvanlivější. Vydrží roky a je to vysoce výživné klasické jídlo pro přežití.

Sušení ryb

  • Ryby rozřízněte po páteři nebo naporcujte, položte je na kameny a vysušte na slunci.
  • Kosti a maso rozemelte a přidávejte ho do dušeného masa, masitých placek, atd.

Sušené rybí maso nejezte syrové (paraziti!).