Výroba mýdla

V následujícím návodu je popsána výroba toaletního mýdla s přísadou mléka. Na rozdíl od mnoha návodů na „přetavování předražené mýdlové hmoty“, které jsou zveřejněné na internetu tento postup vychází ze základních surovin. Díky použití kvalitních surovin a jejich vyváženému poměru je možné výsledný produkt označit jako luxusní mýdlo šetrné k pokožce i životnímu prostředí.

Receptura:

1125 g 100% ztuženého tuku (použili jsme 1500g tuku HERA (má jen 75%))
400 g olivového oleje
285 g světlicového oleje
200 g řepkového oleje
1 l plnotučného mléka (3,5% tuku)
260 g NaOH
20 g boraxu
6 g cukru
6 g glycerinu

Postup práce

Seznam pomůcek:

2 nerezové hrnce cca 5l, 2 plastové stěrky, mixer umožňující důkladné uzavření mixovaného prostoru (je lepší vyhradit jeden mixér speciálně pro přípravu mýdla, stačí nějaký starší ), formičky (dobré jsou malé plastové nádobky určené na uskladnění jídla v mrazáku), nerezová špachtle ( není nezbytně nutná, zastoupí jí plastová stěrka), teploměr (s teplotním rozsahem 0-100°C, raději lihový než rtuťový), hodiny, váhy, folie na ochranu stolu, nerezová naběračka, ubrousky , podložka na odkládání stěrky a použitých ubrousků apod. , gumové rukavice, ochranné brýle, pracovní oděv, chladící lázeň s ledem, vařič.

Připravte si všechny pomůcky předem, v průběhu práce už není čas na zmatené pobíhání a hledání.  Pokud chcete mít co nejméně práce s úklidem, doporučuji si rozprostřít igelitovou folii na pracovní ploše a vše mít přehledně na dosah. Použitý hydroxid sodný je silná žíravina. Před začátkem práce si přečtěte informace uvedené na jeho obalu a dodržujte uvedená varování. V průběhu výroby mýdla používejte gumové rukavice, ochranné brýle, nejezte a nepijte!!! Práce s hydroxidem sodným je opravdu nebezpečná, nepodceňujte bezpečnostní opatření! Pracujte mimo dosah dětí!

Příprava tuku a olejů:

Všechny tuky a oleje navažte, dejte do hrnce (obr.2) a opatrně ohřívejte na vařiči až dojde k rozpuštění tuku v oleji (obr.3). V průběhu směs občas promíchávejte a dejte pozor, aby nedošlo k připálení. Po rozpuštění hrnec odstavte.

Příprava směsi mléka a hydroxidu sodného:

Toto je nejnáročnější část při výrobě. Dodržujte uvedený postup.  Opatrně navažte dané množství hydroxidu sodného do vhodné nádoby ( laboratorní kádinky )(obr. 6) . Připravte si chladící lázeň (obr. 8). Hydroxid je potřeba postupně přidávat do mléka po malých dávkách, za stálého míchání a  kontroly teploty směsi (obr. 8). Hydroxid přidávejte po dávkách o velikosti zhruba 1/10 celkového množství. Po přidání každé dávky se začne směs zahřívat a její teplotu je nutné udržovat v chladící lázni max. do 30°C.  Za stálého míchání kontrolujeme teplotu a další dávku přidáme teprve v okamžiku, kdy teplota směsi poklesne na 25°C. Tímto způsobem se postupně přidá celé množství hydroxidu. Celková doba přidávání jednotlivých dávek by měla být asi 15min. Mléko postupně houstne a mění barvu na krémově žlutou. Připravenou směs vyjměte z vodní lázně a odložte ji stranou.

Zmýdelňování a plnění forem:

Vraťte se k hrnci s tukem, změřte jeho teplotu (obr. 9)  a  v případě potřeby ji upravíme na 50-55°C. Mléko s hydroxidem opatrně, pomalu  a za stálého míchání přelejte do hrnce s tukem. Vzniklou směs míchejte tak dlouho (mělo by stačit cca. 10min), dokud se nepřestane směs rozdělovat na dvě vrstvy (vodní a olejovou) – dokud se nespojí. Omyjte hrnec od směsi  mléka s hydroxidem, budete ho potřebovat v dalším kroku. Vzniklou směsí plníme mixér po dávkách asi  1/3 objemu mixéru (obr. 10) a mixujte vždy po dobu 1min. Rozmixovanou směs vyprázdněte do čistého a vysušeného hrnce (obr. 11). Pokračujte v naplnění mixéru nepromíchanou směsí a jejím mixování. Postupně tímto způsobem přemixujte celé množství do druhého hrnce (obr. 12). Pokud chcete mít v mýdle bylinky, éterické oleje nebo barviva,  nyní je tam přidejte a celé promíchejte (obr.13). Promíchanou směsí plňte mixér (znovu po dávkách cca 1/3 objemu mixéru)  (obr.14) a mixujte vždy po dobu 1min. Namixovanou směsí z mixeru plňte připravené formičky (obr. 15) a ihned povrch ve formičce stěrkou zarovnejte (obr. 16). Naplněné formičky uložte v suché místnosti na dobu 2-4 týdnů a nechte mýdlo zrát (obr. 17) . Pozor – nevyzrálé mýdlo obsahuje nezreagovaný hydroxid a jeho předčasné použití by bylo zdraví nebezpečné! Mýdlo při dozrávání uložte na bezpečném místě a mimo dosah dětí!  Dobu zrání je potřeba dodržet! Po 2-4 týdnech je mýdlo připravené k použití.

Připravené suroviny (obr.1)

Rozpouštění tuku (obr.2)

Rozpuštěný tuk  (obr.3)

Borax a cukr (obr. 4)

Glycerin (obr. 5)

Hydroxid sodný (obr. 6)

Mléko (obr. 7)

Přidávání NaOH do mléka (obr. 8)

Kontrola teploty tuku (obr. 9)

Mixování směsi (obr. 10)

Rozmixovaná směs (obr. 11)

Před a po mixování (obr. 12)

Přídavek nadrcených bylin (obr.13)

Druhé mixování (obr.14)

Plnění formiček (obr. 15)

Zarovnání povrchu (obr. 16)

Naplněné formičky (obr. 17)

Zdroj, foto: http://sobestacnost.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=16